top of page

Mijn moeder maakte vroeger voor het gehele gezin, dat toen uit 10 kinderen bestond, de heerlijkste milkshakes. Zij opperde altijd het recept te hebben geleerd in Plaswijck alwaar zij voor- en tijdens de oorlog als Gouvernante werkzaam was, een chique woord voor kindermeisje die tijd. Het bestond uit vers fruit, volvette roomijs en vollemelk. Een relatief gezonde verkoeling voor de warme zomerse dagen. Nog altijd maak ik de milkshake zoals ik toen gewoon was en mijn kinderen zijn er al even zo verzot op als dat wij als kind waren. Niet te zoet maar smaakvol en verfrissend. 

Milkshake

Boodschappenlijst:

Voor 6 flinke glazen

  • 900 ml slagroomijs  (Hertog)

  • pond aardbeien

  • Scheut melk 

Bereiding aardbeienmilkshake:

  • Spoel de aardbeien voorzichtig met water af, niet te lang want de aardbei neemt in een mum van tijd 15% aan water op en zorgt dat de smaak verwatert, doe dit nooit zonder kroontje...laat deze er nog op zitten.

  • Heel belangrijk is dat de aardbeien minstens een half uur voor bereiding buiten de koelkast zijn geplaatst. Wat je overigens steevast dient te doen voor consumptie, op kamertemperatuur smaken ze heerlijk zoet en sappig, wat bepalend is voor de kwaliteit en smaak van de milkshake.

  • Ontdoe ze dan pas van de kroon met een mesje wip je het nu zo op. Doe ze in de blender, zet m even aan. Schep het ijs er bovenop, evenals een scheut melk. Zet de blender aan en zie toe dat het ijs vermalen wordt, blijft het wat dik dan aanlengen met wat melk.

  • Zet blender nu op vol vermogen en laat het 5 minuten goed draaien. Zet de machine stil, deksel eraf en schenk de mooie dikke romige shake  uit in gezellig ogende glazen....rietje ook leuk. 

De hoeveelheid melk wordt bepaald door het soort vrucht wat je toevoegt, evenals de smaak. De volgorde van de ingrediënten is ook afhankelijk van wat je wenst toe te voegen.
Zacht fruit, zoals aardbeien, gaan als eerste de blender in, banaan voeg je als laatste toe. Vanille kun je direct toevoegen, evenals de chocoladesaus( die je wel eerst moet maken want we gebruiken uiteraard geen instant producten).
Goed eerlijk slagroomijs ( geen vanilleijs) van bv den Hertog, vers fruit en verse dagmelk. Met deze methode zeg je in het vervolg absoluut nee tegen de surrogaat producten die men je tegenwoordig tegen exorbitante prijzen durft voor te zetten.
Voor slechts ( en dan zijn aardbeien best aan de dure kant) 75 cent per milkshake genieten van het pure... wat vroeger zo gewoon was.

bottom of page